Pages

Friday, April 19, 2013

Painea mea integrala cu seminte

 500 gr faina alba de grau bio (din recolta tatalui meu, si dusa la moara tot de el:)
+ 1 cana de tarate
1/2 cana de faina de canepa bio
1 lingura seminte de in proaspat macinate
1 lingura seminte de susan
1 lingura seminte de dovleac
1 lingura seminte de floarea soarelui
1 lingura seminte de psyllium
1 lingura seminte de canepa
1 lingurita sare de Himalaya

Amestecam toate ingredientele intr-un bowl.
 
10 gr drojdie
1 lingurita zahar brun
400 ml apa calduta

Dizolvam drojdia in apa calduta impreuna cu o lingurita de zahar brun si turnam peste amestecul de faina.
Framantam bine si adaugam putin ulei de masline. Lasam la dospit min 20 min. Cand vedem ca a crescut mult aluatul nostru, framantam din nou timp de 10 min dupa cre o punem direct in tava in care vrem sa o coacem. Lasam din nou la dospit aprox 20 min apoi o introducem la cuptor timp de o ora la 200 grade.
 

Este foarte buna si sanatoasa. 

Taratele -  sunt foarte bogate in grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), in aminoacizi si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.), taratele de grau au numeroase proprietati medicinale: regleaza digestia, sunt emoliente, in special pentru stomac si intestine, laxative, nutritive, reconfortante, remineralizante, tonic general.

Semintele de in -  bogate în acizi graşi omega-3, fibră şi lignani, pot ajuta la reducerea grăsimii de pe abdomen şi a riscului dezvoltării afecţiunilor cardiace, a cancerului, accidentelor vasculare şi a diabetului.

Semintele de susan -  au un conţinut important de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B şi de fibre. Datorită antioxidanţilor săi se pare că uleiul de susan poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţeşte sănătatea cerebrală.

Semintele de dovleac - au proprietăţi anti-inflamatorii şi reduc colesterolul, au mai puţine grăsimi şi furnizează organismului minerale esenţiale, precum fierul, magneziul şi potasiul.

Semintele de floarea soarelui - sunt o sursă excelentă de proteine, fier, acid folic, zinc, fibre şi vitamina E. De fapt, seminţele de floarea-soarelui sunt cea mai bună sursă alimentară integrală de vitamina E, o substanţă nutritivă care poate încetini efectele îmbătrânirii, stimulează sistemul imunitar şi previne bolile cardiovasculare.
De asemenea, acestea au de 4 ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure, nuci şi alune, îmbunătăţind imunitatea şi diminuând presiunea arterială şi nivelul colesterolului.

Semintele de canepa - reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali şi conţin toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, ceea  ce le transformă într-o sursă completă de proteine. În plus, proteinele din seminţele de cânepă sunt foarte uşor de digerat.

Semintele de psyllium - contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pana nu demult pentru continutul sau de fibre. De exemplu, 100 g seminte de psyllium contin 71 g fibre solubile, aceeasi cantitate de ovaz - doar 5 g fibre solubile. Reduc colesterolul si regleaza glicemia.
 Giovanna

1 comment:

  1. valentina pielaruMay 8, 2015 at 6:01 AM

    am sa incerc reteta ta de paine!

    ReplyDelete